22 oktober 2014

Recept: Perencrumblemuffins

Appelcrumble is een welbekend gerecht en ik ken volgens mij niemand die het niet lekker vindt. Maar wat gebeurt er als je dit in cupcakevormpjes maakt, de appel vervangt door peer en wat extra kruiden toevoegt? Nou, dan krijg je dus overheerlijke perencrumblemuffins! Lekker als dessert met een bolletje vanille- of kaneelijs en wat karamelsaus, of gewoon als gebakje natuurlijk. 


Ingrediënten (voor ongeveer 8 muffins)
Voor het deeg:
125g koude roomboter
200g zelfrijzend bakmeel
100g witte basterdsuiker
1 eiwit
Snufje zout
1 kleine tl citroenextract
2 tl koek- en speculaaskruiden

Voor de vulling:
1 peer
1el donkerbruine basterdsuiker
Kaneel naar smaak (lekker veel, wat mij betreft)

Voor de kruimellaag:
50g roomboter
100g bloem
50g fijne kristalsuiker
Ongeveer 25g hazelnoten, iets meer kan ook
Kaneel en koek- en speculaaskruiden naar smaak (ook veel in mijn geval)

Klaar? Bakken maar!
1. Doe het bakmeel, het eiwit, de suiker en het zout in een kom. Snijd met 2 messen de boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat, en voeg dan ook het citroenextract en de koekkruiden toe. Kneed het deeg met de hand tot een deegbal. Verpak het deeg in plastic folie en leg dit een halfuurtje tot een uur in de koelkast.
2. Schil intussen de peer, snijd hem in kwarten, haal het klokhuis eruit en snijd dan in kleine blokjes. Voeg de suiker en kruiden toe en roer dit door. Laat het dan een tijdje in de peer trekken.
3. Doe alle ingrediënten voor de crumble behalve de hazelnoten in een kom en kneed dit tot een kruimeldeeg. Zorg ervoor dat het niet te ‘los’ is, maar ook geen echte deegbal wordt. Roer de hazelnoten erdoorheen.
4. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en vet 8 vormpjes van een muffinbakplaat in met boter of olie. Haal het deeg uit de koelkast en maak daar bakjes van. Verdeel de peer over die bakjes en strooi de notencrumble eroverheen. Schuif de muffins voor 30 tot 35 minuten in de oven. Laat ze een beetje afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt. Eet smakelijk!

Maak jij weleens taart in muffinvormpjes - gewoon, omdat dat schattiger is?

Heb jij een recept gemaakt van Muy Maaike? Stuur dan een foto op Twitter of via de mail, vind ik leuk!



I'm not a vegetarian, I'm a dessertarian - Bill Watterson
Calvin and Hobbes: Something Under the Bed is Drooling


Misschien vind je dit ook leuk: